ביופסיית פיוז'ן

מאת: ד"ר שי גולן

ביופסיה ערמונית בשיטת fusion

עד לעשור האחרון תהליך האבחון והטיפול של סרטן הערמונית היה מאוד פשטני ומוגבל.  התפתחות שיטות צילום מתקדמות כגון  ה MRI וה PET PSMA איפשרה להדגים את הממצאים החשודים. דבר זה מאפשר כיום לבצע ביופסיית ערמונית מדוייקת יותר תוך שילוב צילומים המכוונים את המבצע – ביופסיית פיוזן  (ביופסיית היתוך). השינוי הדרמטי הזה מאפשר בחירה טובה יותר של המטופלים הזקוקים לביופסיה וקבלת תוצאות מהימנות יותר מאי פעם. 

מתי מבצעים בדיקת ביופסיה של הערמונית?

בעבר, החשד לסרטן ערמונית היה נסמך כמעט אך ורק על בדיקת ה PSA. זוהי בדיקת דם בה נמדדת רמת חלבון  ה  Prostate Specific Antigen.  חלבון זה מופרש באופן טבעי מבלוטת הערמונית ורמתו בדם עולה גם במצבים שפירים שאינם קשורים לסרטן כמו דלקת, הגדלת ערמונית או פעילות מינית. מכאן שרמת הדוייק של הבדיקה מוגבלת מאוד. 

גם הביופסיה לאבחנה של סרטן ערמונית הייתה מוגבלת מבחינת יכולת הדיוק שלה. הביופסיה הייתה מבוצעת בהנחיית אולטרא סאונד בלבד שלרוב אינו מאפשר לראות את הגידול ומאפייניו (מיקומו וגודלו). האולטרא סאונד מראה את הערמונית והביופסיה הייתה נעשית באופן שיטתי לדגימת אזורי הערמונית השונים ובתקווה לפגוע ברקמת הגידול הסרטני.  

כיום, אמצעי הצילום כמו MRI או PET PSMA מאפשרים לשלב בין תמונת האולטרא סאונד המראה את הערמונית בלבד לתמונות האזורים החשודים בערמונית. ביופסיה זו נקראת פיוז'ן – "היתוך" – לאור השילוב בין אמצעי הצילום. הקווים המנחים הבינלאומיים והישראליים ממליצים על ביצוע MRI לפני החלטה על ביופסיה. ה- MRI מאפשר להבחין באזורים חשודים בערמונית. בעזרת שלבי ה MRI השונים ניתן לקבוע מיקום , גודל האזור החשוד לסרטן ורמת השחד כי אכן מדובר בתהליך סרטני.  מחקרים איכותיים הוכיחו את השיפור באבחון סרטן ערמונית כשעשית ביופסיית פיוזן בהנחיית ה MRI

אם אכן נמצאו ממצאים סרטניים בערמונית, ימליץ האורולוג על הטיפול המתאים לפי מאפייני המטופל (גיל, מצב בריאותי ) ומאפייני הגידול הסרטני (דרגת האגרסיביות שלו ונרחבות המחלה).  

מי מתאים לעבור ביופסיית פיוז'ן?

המטופלים אשר להם מתאימה ביופסיה ערמונית בשיטת fusion הם אלה אשר עברו את בדיקות ה-PSA, ולאחר מכן נמצא בהדמיית ה-MRI כי ישנם ממצאים חשודים בערמונית שלהם. 

כיצד מתבצעת בדיקת ביופסיה של הערמונית בשיטת פיוז'ן?

ביופסיה פיוז'ן בגישה פרינאלית נעשית תחת הרדמה כללית קצרה ובמהלכה , באמצעות מחט עדינה נלקחות דגימות דרך העור שבין שק האשכים לפי הטבעת (אזור הפרינאום). כאמור, ההכוונה נעשית תוך שימוש בתוכנת מחשב המשלבת בין תמונת האולטרא סאונד לתמונות ה MRI

כיצד מתבצעת בדיקת ביופסיה של הערמונית בשיטת פיוז'ן?

ביופסיה פיוז'ן בגישה פרינאלית נעשית תחת הרדמה כללית קצרה ובמהלכה , באמצעות מחט עדינה נלקחות דגימות דרך העור שבין שק האשכים לפי הטבעת (אזור הפרינאום). כאמור, ההכוונה נעשית תוך שימוש בתוכנת מחשב המשלבת בין תמונת האולטרא סאונד לתמונות ה MRI

מהם היתרונות של השיטה?

יתרונות ביופסיית הפיוזן בגישה הפרינאלית :

  • הכוונת הדקירה באמצעות תוכנת מחשב העושה שימוש בתמונות ה MRI מאפשרת דיוק מירבי של הביופסיה לעומת הביופסיה בשיטה המסורתית עם אולטרא סאונד בלבד, שבה לא יכלו הרופאים לאתר בדיוק היכן ישנו ממצא חשוד בערמונית. .
  • יתרון נוסף הוא שבביופסיית הפיוזן הפרינאלית (דרך הפרינאום)  הדקירה נעשית דרך העור ולא כפי שהיה נהוג דרך פי הטבעת. המנעות מהחדרת המחט דרך פי הטבעת מפחיתה משמעותית את הסיכון לזיהום והוכחה כבטוחה יותר לעומת שיטת ההחדרה המיושנת דרך פי הטבעת
  • ביופסיית הפיוזן הפרינאלית מאפשרת גישה קלה יותר לאזורים  מסויימים בערמונית שקשים יותר לדגימה בגישה דרך פי הטבעת.  עוד לציין כי לאור הרדמה כללית , הביופסיה אינה כרוכה בכאב. 

באופן כללי מדובר בביופסיה המתקדמת והבטוחה ביותר אשר נעשית על ידי אורולוג מנתח המומחה באונקולוגיה אורולוגית

כיצד נדרשים המטופלים להתכונן לבדיקת ביופסיה של הערמונית בשיטת פיוז'ן?

ההכנה לביופסיה כוללת בדיקות דם , אק"ג וצילום חזה לקראת ההרדמה. בנוסף יש לבצע בדיקת שתן לתרבית שנועדה לוודא שהשתן סטרילי ונקי מחיידקים אשר יכולים להגדיל את הסיכון לזיהום. עבור מטופלים הסובלים מעצירות ישנה המלצה לבצע חוקן בטרם הבדיקה. טרם הביופסיה על המטופל להיות בצום.

מהן תופעות הלוואי שעלולות להופיע לאחר הבדיקה?

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר לאחר ביצוע ביופסיית פיוז'ן בערמונית הן רגישות קלה באזור הפרניאום שדרכו בוצעה הדקירה ודימום בשתן. שתי התופעות חולפות תוך ימים ספורים במרבית המיקרים. 

תופעות לוואי אחרות המתרחשות באחוז קטן מאוד מהחולים (1-2%) הן זיהום ואצירת שתן. 

  • התפתחות זיהום – במקרה של עליית חום מעל 38 או צמרמורת יש לפנות לחדר מיון להבדק . הטיפול יכלול מתן אנטיביוטיקה דרך הוריד.
  • אצירת שתן  – במטופלים הסובלים מקושי בהשתנה ובעיקר אלו עם ערמונית בנפח גדול , קיים סיכון לאצירת שתן. בכדי להקטין סיכון זה יש ליטול את התרופות המשפרות את עוצמת זרם השתן ( כגון אומניק או קסטרל) ביום הביופסיה. במקרה של אצירת שתן מוכנס קטטר למספר ימים. 

אילו עוד סוגי ביופסיות של הערמונית קיימות ומה ההבדלים ביניהם?

מלבד שיטת ביופסיה פיוז'ן בגישה פרינאלית אשר לה יתרונות רבים, ישנן שיטות ביופסיה אחרות .

אצל מספר קטן מאוד של מטופלים ניתן למשש גוש נרחב הבולט מהערמונית בבדיקה רקטלית. במיקרים אלו אין חובה לבצע בדיקת MRI והביופסיה יכולה להעשות בגישה המסורתית תוך שימוש באולטרא סאונד בלבד. בביופסיה כזו נלקחות 12 דגימות מאזורי הערמונית השונים . הדקירה במקרה כזה יכולה להעשות דרך פי הטבעת או דרך הפרינאום (כפי שהוסבר לעיל).  החסרון העיקרי של ביופסיה הנעשית דרך פי הטבעת הוא אחוז זיהומים גבוה יותר לעומת הביופסיה דרך עור הפרינאום. 

לסיכום, שיטת ביופסיית הערמונית פיוז'ן דרך הפרינאום ,על בסיס צילום ה- MRI היא השיטה המתקדמת והמומלצת היום לאבחון סרטן ערמונית.  אבחון מדוייק הוא הבסיס הקריטי לטיפול נכון. דבר זה חשוב מאי פעם, לאור אפשרויות רבות לניהול סרטן ערמונית החל ממעקב בלבד , ניתוח רובוטי, טיפול פוקלי או קרינה.  בירור על ידי אורולוג שהתמחה באונוקלוגיה ומיומן בשיטת הפיזון ובטיפולים השונים בסרטן ערמונית זה המפתח לעליה על המסלול הטיפולי הנכון. 

רפואה שלמה. 

שיתוף:

ממרכז הידע שלנו

מרפאת אורומדיק כוללת מגוון רחב של פתרונות רפואיים בעולם הכירורגיה האורולוגית:

המומחים שלנו

צרו קשר
צרו קשר לתיאום תור

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם