סרטן כליות – טיפול ניתוחי בגידולי סרטן הכליה

סרטן הכליה הינו הגידול השביעי בשכיחותו באוכלוסיה. בכל שנה מאובחנים כ 600 מקרים חדשים של סרטן כליות במדינת ישראל. מרבית המקרים של סרטן הכליה מתגלים באופן אקראי, דהיינו, באמצעות בדיקת הדמייה (סונר או CT) שבוצעה מסיבה אחרת כלשהי.

במיעוט המקרים עשוי סרטן הכליה להתגלות עקב תסמינים ספציפיים, כגון: דימום בדרכי השתן, כאבי בטן וירידה במשקל או בתיאבון. מרבית הגידולים של סרטן הכליה הינם מסוג Renal Cell Carcinoma ומקורם ברקמת הכליה עצמה. במיעוט המקרים של סרטן כליות, מקור הגידול במערכת המאספת של הכליה או השופכנים (צינורות השתן).

במרבית חולי סרטן כליות, ממוקם הגידול ברקמת הכליה בעת האבחנה, ללא גרורות. במצבים אלה של סרטן כליות, הטיפול היחיד המאפשר הבראה מלאה ממחלת סרטן הכליה, הינו טיפול ניתוחי. כתלות בגודלו ומיקומו של הגידול, תוצע לחולה סרטן הכליה כריתה מלאה או כריתה חלקית של הכליה, בגישה ניתוחית לפרוסקופית (זעיר-פולשנית) או גישה ניתוחית פתוחה (ראה פירוט מטה).

בנוסף, אנו עדים בשנים האחרונות להתקדמות רבה בתחום הטיפול התרופתי במצבים של סרטן הכליה. כיום, מצויות בידנו תרופות חדשניות וייחודיות, המשמשות לטיפול במצבים בהם התפשטה מחלת סרטן כליות מעבר לרקמת הכליה, לאיברים מרוחקים כמו ריאות ובלוטות הלימפה. הצורך בניתוח להסרת הכליה במצבים אלה של סרטן הכליה יידון באופן פרטני בין האונקולוגים, האורולוגים והמטופל.

ניתוח לכריתה חלקית של הכליה, בלעז partial nephrectomy, מאפשר הסרת גידול סרטן כליות במלואו, תוך שימור רקמת הכליה, שאינה מעורבת בגידול. לניתוח זה יתרון יחסי על הסרה מלאה של הכליה, ובהתבסס על ניסיון רב וארוך טווח ניתן כיום לומר בבטחה כי ניתוח לכריתה חלקית של הכליה מאפשר ריפוי מוחלט של מחלת סרטן הכליה, תוך שימור התיפקוד הכלייתי. בעבודות מדעיות רבות, נמצא כי לשימור התיפקוד הכלייתי חשיבות מכרעת בהגנה על החולה מפני מחלות לב. ניתוח משמר כליה מתאפשר בדר"כ בגידולי סרטן כליות שגודלם קטן מ 4 ס"מ, ובחלק מהמקרים, בגדיולי סרטן כליות שגודלם נע בין 4-7 ס"מ.

יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי במידה ונדרשת הסרת הכליה במלואה, ניתן לחיות חיים רגילים לחלוטין עם כליה אחת בלבד, המסוגלת לתפקד בדיוק כמו שתי כליות.

סרטן כליות – ניתוח בגישה הלאפארוסקופית (זעיר-פולשנית)

במרבית המקרים מתבצע ניתוח סרטן הכליה בגישה זעיר-פולשנית (ניתוח לאפארוסקופי) על מנת להסיר חלק מהכליה או את כל הכליה. בניגוד לניתוח הנעשה בגישה הפתוחה, בגישה הלאפארוסקופית נעשים מספר חתכים קטנים בלבד לצורך החדרת המיכשור לחלל הבטן. המנתח משתמש במצלמה ייעודית ובכלים המוחדרים דרך הפתחים הקטנים. הסרת התכשיר מבוצעת על ידי הרחבת אחד החתכים לקוטר הרצוי (בהתאם לגודל התכשיר). לניתוח בגישה הלאפארוסקופית מספר יתרונות, כולל משך החלמה קצר יותר ותוצאה קוסמטית משופרת. חשוב להדגיש כי סיכויי ההחלמה ממחלת סרטן הכליה לאחר ניתוח לאפארוסקופי מצויינים וזהים לאלה של ניתוח בגישה הפתוחה. לניתוח הלאפארוסקופי כטיפול בסרטן הכליה נדרשת הכשרה מיוחדת וניסיון רב.משך האישפוז כ 3-4 ימים, ולאחר החלמה ראשונית בבית החולים ישוחרר המטופל לביתו.

סרטן כליות – ניתוח בגישה הפתוחה

לעיתים במקרה של סרטן הכליה (כריתה כליה מלאה או חלקית) יידרש ניתוח בגישה פתוחה עקב גודל הגידול, מיקומו בכליה או העובדה כי מדובר בכליה בודדת. ניתוח זה מתבצע באמצעות חתך רוחבי בבטן העליונה (מתחת לקשת הצלעות), או באזור המותן. לאחר שהמטופל הורדם, מבצע המנתח את החתך הנדרש וחושף את איזור הכליה. במידה הוחלט על כריתת כליה חלקית, מבצע המנתח סגירה זמנית של עורק הכליה, כריתת הגידול הסרטני בשלמותו, ופתיחת עורק הכליה לאחר הוצאת הגידול ותפירת הכליה. במידה והוחלט על כריתת הכליה במלואה מבצע המנתח ניתוק של כלי הדם של הכליה ושל השופכן ומסיר את הכליה במלואה יחד עם רקמת הגידול. התכשיר שהוסר יישלח לבדיקה פתולוגית והניתוח מסתיים על ידי סגירת החתך והשארת נקז לצד הכליה או איזור הכליה שהוסרה. משך האישפוז בדר" כ 3-4 ימים ולאחר חזרת המטופל לתיפקוד מלא ישוחרר לביתו.

 ניתוח סרטן כליות – הרדמה, טשטוש ואלחוש

ניתוח לכריתת כליה חלקית או מלאה בגישה לאפארוסוקפית או פתוחה לחולי סרטן כליות מתבצע אך ורק בהרדמה כללית. במהלך ההרדמה החולה ישן/ה במשך כל הניתוח ואינו/ה חש/ה כל כאב. מרדים בכיר ינטר את מצבך הגופני בכל רגע ורגע, כדי לוודא שינה עמוקה, ריפיון שרירים והעדר תחושת כאב או זיכרון ממהלך הניתוח. ההרדמה ניתנת לרוב באמצעות זריקה, המוחדרת אל שקית האינפוזיה ומספר שניות לאחריה תחווה/י תחושה של ערפול הכרה, ותשקע/י בשינה. בתום ההרדמה, תועבר/י מיידית אל מחלקת ההתאוששות כדי לוודא התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח.

מה חשוב לדעת לפני הטיפול הניתוחי בגידולי סרטן הכליה?

לקראת הניתוח, תתבקש לבצע בדיקות מקיפות בהתאם להנחיות הכוללות ספירת דם, תיפקודי כלייה ואלקטרוליטים, תפקודי קרישה, תרבית שתן, א.ק.ג. וצילום חזה.

חשוב להכין מראש את כל המסמכים הרפואיים, ולשתף את הרופא המנתח והרופא המרדים בכל ההיסטוריה הרפואית. חיוני במיוחד מידע הנוגע לניתוחים ואשפוזים בעבר, מחלות כרוניות, טיפול תרופתי קבוע, תוספי תזונה ואלרגיות.

כשבועיים לפני תאריך הניתוח, יש להפסיק נטילת נוגדי קרישה (כמו אספירין או קומדין). חשוב מאוד להתייעץ עם רופא המשפחה או המנתח לגבי צורך בטיפול חלופי לדילול הדם בתקופה זו.

ביום הניתוח עצמו תתבקש להיות בצום מוחלט, כולל הימנעות משתיית מים, החל מ-6 שעות לפני ביצוע הניתוח. טרם הניתוח יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי. מומלץ להימנע מעישון (או לחלופין, להפחית את מספר הסיגריות ככל שניתן).

לבית החולים יש להגיע עם כל צילומי ה CT או MRI (דיסקים) באמצועתם אובחן סרטן כליות. ללא הימצאות הצילומים בחדר הניתוח למול עיני המנתח – לא יבוצע הניתוח!

התאוששות, החלמה ושיקום לאחר הטיפול הניתוחי בגידולי סרטן הכליה

לאחר שמסתיים החלק הכירורגי של הניתוח ואחרי שהרופא המנתח סיים את עבודתו, מפסיק המרדים את מתן חומרי האילחוש. לאחר מכן, מועבר המנותח אל מחלקת ההתאוששות, שם יוודאו שהשפעתם של חומרי ההרדמה הולכת ופוחתת.

ניתוח לכריתת כליה חלקית או מלאה בגישה פתוחה או לאפארוסוקפית במצבים של סרטן כליות, דורש אשפוז של כ-3-4 ימים בבית החולים, בחלקם יהיה קטטר בשלפוחית השתן. בימים אלה אתה עשוי לסבול מכאבים קלים או אי נוחות באיזור הניתוח שיטופלו תרופתית וכן מעצירות.

לאחר השחרור מבית החולים חוזרים המטופלים לתפקוד נורמלי ומלא כעבור כשבועיים מיום הניתוח, אם כי תקופה זו עשויה להשתנות מחולה לחולה, על פי מצבו. יחד עם זאת, ייתכנו כאבים עמומים ואי-נוחות, העשויים להימשך כשבוע עד מספר שבועות לאחר הניתוח כחלק מהליך הריפוי הטבעי.

לאחר כשבוע תזומן למרפאתנו לצורך הוצאת הסיכות מפצע הניתוח (פעולה זו ניתן לבצע גם במרפאה במקום מגוריך). ככלל, ניתן לשוב לתפקוד שגרתי ולעבודה משרדית קלה תוך שבועיים מביצוע הניתוח. חשוב במיוחד לשמור על ניקיון מירבי של איזור הצלקת הניתוחית על ידי רחצה יומיומית במים ובסבון.

במקרים הבאים עליך ליצור קשר עם מרפאתנו באופן מיידי (לצורך כך תצוייד במספר טלפון המשמש למקרי חירום) :

– עליית חם מעל 38

– הפרשה מהחתך הניתוחי.

– כאבי בטן חזקים

– קוצר נשימה חד / כאבים בחזה.

מומלץ שלא להרים משאות כבדים או לבצע פעילות פיסית מאומצת ב-6-8 השבועות הראשונים שלאחר הניתוח. אם הנך חש תשישות או סחרחורת, מומלץ גם שלא לנהוג עד שתחושות אלו יחלפו. בדרך כלל מומלצת מנוחה וחופשת מחלה למשך כחודש עד חודש וחצי מהניתוח.

לאחר כשלושה שבועות לאחר הניתוח, תזומן לביקורת אצל הרופא המנתח. חשוב לספר לו על תחושותייך, בעיות רפואיות שצצו במהלך ההחלמה והרגשתך באופן כללי. בשיחה זו יידונו בפרוטרוט ההשלכות של התשובה ההיסטולוגית ותיקבע תוכנית מעקב ארוך טווח אחר המחלה.

לפרטים  ולייעוץ אודות הכיסוי הביטוחי שלך
התקשר לטלפון 03-7645160 או צור קשר באמצעות הטופס

שיתוף:

ממרכז הידע שלנו

מרפאת אורומדיק כוללת מגוון רחב של פתרונות רפואיים בעולם הכירורגיה האורולוגית:

המומחים שלנו

צרו קשר
צרו קשר לתיאום תור

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם