ציסטוסקופיה

הליך הציסטוסקופיה מסייע באבחון תופעות רפואיות רבות. במאמר זה תוכלו ללמוד מספר דברים חשובים על התהליך:

  • מהי הבדיקה ובמה כרוך התהליך?
  • מי זקוק לבדיקה?
  • אילו הכנות יש לעשות לפני הבדיקה?
  • האם ישנו תהליך התאוששות והחלמה לאחר הבדיקה?

ציסטוסקופיה היא פעולה שבה אנו מחדירים מכשיר בעל סיב אופטי, על מנת לאבחן תהליכים בכיס השתן ובשופכה, לרוב מבצעים את הפעולה למטרות הבאות:

  • בירור דימום בשתן (המטוריה)
  • גידולים בכיס השתן
  • לבירור דלקות חוזרות בדרכי השתן
  • לבירור צריבה כרונית במתן השתן

מה זה ציסטוסקופ?

ביצוע ההליך נעשה באמצעות מכשיר ששמו ציטוסקופ. מכשיר זה הוא למעשה צינור, המצויד בעדשות ובסיבים אופטיים הדומה במבנהו ובתפקידו לטלסקופ, אשר בקצה שלו ישנו סיב אופטי המאפשר לאורולוג לראות את המתרחש באזור כיס השתן והשופכה. דרך הציסטוסקופ ניתן להחדיר מכשירים עדינים לביופסיה של כיס השתן וכדו', המאפשרים לא רק הסתכלות ואבחון, אלא גם לקיחת דגימות מהמקום, להסיר גורמים זרים לאזור ואף לצרוב חלקים מסוימים.

סוגים של ציסטוסקופ

ישנם שני סוגים של ציטוסקופ: גמיש וקשיח. הציטוסקופ הגמיש הוא דק יותר מהציטוסקופ הקשיח, כך שקל הרבה יותר להחדירו דרך השופכה או לתוך שלפוחית השתן, מבלי להסב למטופל חוסר נוחות קיצונית. לרוב בדיקת ציסטוסקופיה בהם נעשה שימוש במכשיר זה מאפשרת החדרה ללא הרדמה, אלא באמצעות אלחוש מקומי בלבד. בשל היות המכשיר גמיש, הוא מתאים אך ורק לבדיקת האזור ולאבחון, ללא לקיחת דגימות. כמו כן, לא ניתן לבצע צריבה מקומית באמצעות המכשיר הגמיש.

באשר לציטוסקופ הקשיח, זוהי בדיקה הדורשת הרדמה כללית או מקומית, משום שהחדרתו יכולה להסב כאב למטופל. מכשיר זה ישמש גם לאבחון בדומה למכשיר הגמיש, אך הוא משמש גם לביצוע פעולות כמו לקיחת דגימה לביופסיה, צריבת כלי דם או צריבת אזורים אחרים באזור. אם כן, מכשור זה אינו מיועד אך ורק לאבחון אלא הוא מאפשר גם טיפול.

 

באילו מקרים מבצעים בדיקת ציסטוסקופיה?

 ישנם מספר מקרים בהם יבחר האורולוג לבצע בדיקת ציסטוסקופיה. אחד מהמקרים הוא מציאת ובדיקת מקור לדימום בשתן (המטוריה). כאשר ישנו חשד להימצאות גידולים בכיס השתן תתבצע בדיקה זו גם כן. מקרים נוספים הם בדיקה במקרים של דלקות חוזרות בדרכי השתן או כאשר ישנה צריבה כרונית במתן שתן. כמו ציטוסקופיה עשויה להידרש כאשר ישנן אבנים בכליות, הן לשם אבחון והן לשם טיפול.

מהי ציסטוסקופיה אבחנתית

במהלך ביצוע ציסטוסקופיה אבחנתית נעשית אך ורק בחינה של אזור השופכה ושלפוחית השתן. כלומר לא נעשים הליכים של טיפול פולשני. יחד אם זאת בהחלט יכולה להיעשות במהלך הליך הציסטוסקופיה גם לקיחת דגימות לביצוע ביופסיה. ציסטוסקופיה אבחנתית יכולה להיעשות באמצעות ציטוסקופ גמיש או באמצעות ציטוסקופ קשיח.

האם יש הבדל בין ציסטוסקופיה אבחנתית לניתוחית?

בהחלט קיימים מספר הבדלים בין ציסטוסקופיה ניתוחית לציסטוסקופיה אבחנתית. ראשית, במהלך ציסטוסקופיה ניתוחית האורולוג למעשה משתמש בציטוסקופ כדי להחדיר ולנווט ציוד כירורגי, לביצוע פעולות פולשניות כגון: ביופסיה, הסרת גידולים, צריבת כלי דם או רקמות והסרת אבנים.

בעוד שבזמן ציסטוסקופיה אבחנתית יכול האורולוג להשתמש בשני סוגי הציטוסקופ, במהלך ציסטוסקופיה יעשה שימוש בציטוסקופ הקשיח בלבד. לעיתים יתגלה הצורך בביצוע הכול כירורגי במהלך ציסטוסקופיה אבחנתית. מן הסתם הליך ניתוחי ימשך זמן רב יותר מאשר בדיקה שגרתית.

כיצד עלי להתכונן לבדיקה?

 בדיקות פולשניות רבות דורשות כידוע הכנה מסוימת מצד המטופל, כדי להבטיח שהכול יתנהל כשורה ושלמבצע הפעולה תהיה האפשרות לבצע בחינה איכותית. גם במקרה של ציסטוסקופיה ישנה הכנה שצריך יהיה המטופל לעשות בטרם יגיע לביצוע ההליך.

ראשית ישנה חשיבות לסוג ההרדמה בה ינקוט האורולוג בזמן הבדיקה. במידה והבדיקה נעשית עם אלחוש מקומי באמצעות משחה בלבד, לא יידרש המטופל להיערך בצורה יוצאת דופן לשם האלחוש. במקרים בהם הבדיקה תיעשה תחת טשטוש או הרדמה כללית, יתבקש המטופל להיות בצום מספר שעות לפני הבדיקה. יתכן כי יתקבלו הנחיות נוספות בנושא זה גם כן, בהתאם לגיל המטופל, מצבו הבריאותי, תרופות הניטלות על בסיס קבוע ועוד.

כדי למנוע סיבוכים בדרכי השתן בעקבות ביצוע הבדיקה, יידרש המטופל לבצע תרבית שתן לפני הבדיקה. זאת כדי להבטיח שאין כלל דלקות או זיהום בדרכי השתן. במידה ואכן נמצאו דלקת או זיהום, יתבקש המטופל לקחת אנטיביוטיקה עד אשר בעיות אלה יחלפו, בטרם תוכל הבדיקה להתבצע. כמו כן יש לשתות כמות מים מספקת לפני הבדיקה ולא להטיל שתן עד אשר האורולוג ינחה על כך, זאת משום שפעמים רבות תילקח תרבית שתן בסמוך לבדיקה.

מהלך הבדיקה

 בזמן הפעולה מטופל יידרש לשכב על הגב ואילו מטופלת תתבקש לשכב על הגב בפיסוק, תוך כיפוף הברכיים. במהלך ההליך מחדירים את הציסטוסקופ לשופכה והאורולוג יתקדם בזהירות ובאיטיות לכיוון שלפוחית השתן . בזמן הצפייה אל תוך צינור השופכה ושלפוחית השתן ממלאים את כיס השתן בנוזל סטרילי, על מנת למתוח את דפנות השלפוחית ולהיטיב את הראיה. משך הבדיקה נע בין רבע שעה לחצי שעה בערך.

בטרם החדרת המכשיר ימרח האורולוג משחה מאלחשת באזור השופכה במידה ההרדמה הינה מקומית. לאחר כמספר דקות תחל המשחה לעשות את עבודתה וניתן יהיה להתחיל בהליך. במידה וההליך מבוצע תחת הרדמה כללית, המטופל לא יהיה מודע כלל למתרחש.

לאחר הבדיקה

ככלל בדיקת ציסטוסקופיה היא הליך פשוט ושגרתי יחסית, לכן לא צפויים החלמה קשה או סיבוכים וניתן לחזור לשגרה מיד לאחר ביצוע הבדיקה, אלא אם כן נדרשת התאוששות מהרדמה כללית או טשטוש. יחד עם זאת, לאחר כל הליך פולשני ישנן תופעות שיש לשים לב אליהן ולפנות לרופא במידה והן מתרחשות. עד כיומיים לאחר הבדיקה עשוי המטופל לחוש אי-נוחות באזור השופכה ובדרכי השתן. כמו כן, תיתכן תחושת צריבה ודימום קל בעת מתן שתן, אך תופעות אלה צפויות לעבור לאחר כיומיים ממועד הבדיקה. במידה שההליך בוצע תחת הרדמה מלאה, יינתנו הנחיות מהצוות הרפואי כיצד בנוגע לתהליך ההתאוששות ויתכן שתידרש מנוחה.

במקרים בהם ישנה עליית חום, כאב שאינו חולף, שתן דמי שאינו מתבהר או קושי במתן שתן, יש ליצור קשר מיד עם הרופא המטפל או לגשת למיון. זאת משום שתסמינים אלה עשויים להצביע על דלקת בדרכי השתן או זיהום.

חשוב להקפיד על שתיית מים מרובה כדי לעודד מתן שתן, המאפשר הוצאה של גורמים זרים מדרכי השתן. ניתן לקחת משככי כאבים, אלא אם כן האורולוג הנחה אחרת.

הרדמה מקומית או מלאה?

ניתן לבצע ציסטוסקופיה בהרדמה מקומית לאבחון במקרים חדשים, או למעקב אחר גידולים בכיס השתן. במיקרים אחרים, נעדיף לבצע ציסטוסקופיה בהרדמה כללית קצרה או בטשטוש. זאת במידה ורוצים לבצע ביופסיה או פעולה נוספת (כגון הוצאת אבן או סטנט) ועל פי בקשת החולה.

עוד על ציסטוסקופיה

הפעולה אורכת כ 10-5 דקות. הפעולה אמבולטורית ואחריה משוחרר החולה לביתו. באותו היום תיתכן צריבה קלה בהשתנה, שחולפת תוך 24 – 48 שעות. יתכן גם דימום קל ליום יומיים. יש לשים לב לחום גבוה או סימני דלקת ולפנות לרופא במידה של סימנים משמעותיים או ספק.

שאלות נפוצות

 שאלה: איך ארגיש אחרי הבדיקה?

תשובה: כפי שציינו מעלה, לאחר הבדיקה עשויה להופיע תחושת צריבה בעת הטלת שתן. המטופל עשוי לחוש כאב מקומי באזור השופכה. יתכן והשתן יהיה מעט דמי, אך הוא צפוי להתבהר לאחר כיומיים מיום הטיפול. יכול להיות שתהיה תחושת אי-נוחות באזור השופכה ודרכי השתן, כולל לחץ קל באזור הבטן התחתונה, אך ללא כאב. להרדמה מלאה יהיו השפעות נוספות כגון: כאבי שרירים, עייפות, תחושת אי-נוחות באזור ההזרקה או חולשה.

שאלה: מהם הסיכונים בביצוע הבדיקה?

תשובה: כאמור, האפשרות להתפתחות סיבוכים כתוצאה מהבדיקה הינה מזערית אך אפשרית. הסיכונים האפשריים הם התפתחות של זיהום או דלקת בדרכי השתן. מטופלים הנוטלים תרופות מדללות דם ידרשו להפסיק את נטילתן בטרם תיערך הבדיקה, זאת כדי למנוע ככל הניתן אפשרות של דימום. מטופלים הנמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות של זיהומים או דלקות יתבקשו ליטול אנטיביוטיקה לפני הבדיקה כצעד מונע.

שאלה: למי אסור לבצע את הבדיקה?

 תשובה: המטפל היחיד אשר רשאי לבצע בדיקת ציסטוסקופיה הוא אורולוג, רופא המתמחה בטיפול בתופעות בריאותיות הקשורות לדרכי השתן. רופא המתמחה באורולוגיה יטפל לא רק בשלפוחית השתן ובשופכה, אלא גם באיברים הנלווים לתפקוד תקין של מערכת השתן, כמו כליות ובלוטות יותרת הכליה.

שאלה: האם אוכל לנהוג אחרי הבדיקה?

תשובה: היכולת לנהוג לאחר בדיקת ציסטוסקופיה תלויה בסוג ההרדמה שעבר המטופל. אם ההליך בוצע תחת הרדמה כללית או טשטוש, לא יהיה באפשרותו לנהוג לאחר הבדיקה והוא ידרש לבוא עם מלווה שינהג במקומו. במקרים בהם הבדיקה נעשית תחת אלחוש מקומי בלבד, אין כל מניעה לנהוג לאחר הבדיקה.

שאלה: האם יכאב/יצרוב לי בעת מתן שתן?

תשובה: לאחר בדיקת ציסטוסקופיה בחלט עשויה להופיע תחושת כאב או צריבה בעת מתן שתן ואף מדובר בתופעה נפוצה. יחד עם זאת, תחושות אלה צפויות לחלוף לאחר כ-48 שעות ממועד ביצוע הבדיקה. במידה ותחושות אלה אינן חולפות לאחר זמן זה, יש לפנות לאורולוג המטפל או למיון בכדי לשלול אפשרות של זיהום או דלקת.

שאלה: כמה עולה בדיקת ציסטוסקופיה פרטית?

תשובה: ישנה אפשרות לעבור את בדיקת הציסטוסקופיה במרפאת מומחים פרטית. זאת משום שההליך אינו דורש חדר ניתוח וניתן לבצע אותו בצורה בטוחה לחלוטין גם במרפאה פרטית. עלות בדיקת ציסטוסקופיה פרטית נעה בין 1,000 ש"ח ל- 4,000 ש"ח, בהתאם לסוג ההרדמה הנדרשת וגורמים נוספים.

שיתוף:

ממרכז הידע שלנו

מרפאת אורומדיק כוללת מגוון רחב של פתרונות רפואיים בעולם הכירורגיה האורולוגית:

המומחים שלנו

צרו קשר
צרו קשר לתיאום תור

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם