חשד לסרטן שלא הוכח במעבדה, עלול להביא מטופלים לביצוע חוזר של ביופסיות. כעת, בזכות כלים חדשים ומתוחכמים, ניתן להישאר עם אצבע על הדופק – ולהימנע מפעולות פולשניות מיותרות. כל הפרטים
ד"ר דוד מרגל
עיקרי הדברים:
- ערך גבוה של חלבון הערמונית PSA שהתגלה בבדיקת דם אקראית, נחשב כאינדיקציה לביצוע ביופסיה.
- יש בכך הגיון, שכן ביופסיה היא הדרך היחידה לקבל אבחנה ודאית וסמכותית על סרטן ערמונית.
- עם זאת, כיום ברורים יותר מגבלותיה של הביופסיה במתן אבחון מהימן (כלומר: שיעור ה"פספוסים" של הבדיקה)
- חסרון נוסף הוא האי נוחות שנגרמת למטופל מביצוע של בדיקה חודרנית דרך פי הטבעת, בוודאי אם המטופל נדרש לחזור עליה באופן תקופתי
- טכנולוגיות ופיתוחים חדשניים שנכנסו בשנים האחרונות לעולם הרפואה, מאפשרים לנו להציע רפואת ערמונית מותאמת אישית
- באמצעות כלים חדישים, כמו MDX וביופסיה חכמה, ניתן לצמצם משמעותית את מספר הביופסיות הנדרש – תוך שמירה על רמת סיכון מינימלית להתפרצות סרטן ערמונית
- אנו מציעים למטופלים דיאגנוזה (אבחון) מותאמת אישית לנתונים הקליניים, הגנטיים והמולקולריים שלהם – וזאת באווירה נעימה, מכבדת ומקצועית
ביופסיה של הערמונית היא "בדיקת הדגל" (Gold Standard) כאשר רופא אורולוג חושד בסרטן הפרוסטטה. זאת משום שבניגוד לבדיקות אחרות (כמו PSA בדם או מישוש) – תוצאה חיובית שלה (נתגלו תאים ממאירים) היא פסקנית, סמכותית וחד משמעית. זו הסיבה שרמות גבוהות של חלבון הערמונית PSA, היא אינדיקציה טובה לבצע ביופסיה.
בניגוד לבדיקת נשיפה לאיתור החיידק שגורם לכיב כיבה (הליקובקטר פילורי), שאותה אפשר לעשות שוב ושוב, בנעימות ובלי שום בעיה – ביופסיה של הערמונית כרוכה באי נוחות למטופל (בין היתר, משום שהיא מבוצעת עם מתמר אולטרסאונד באופן רקטלי, דרך פי הטבעת) ואף בסיכונים (לבדיקה פרופיל בטיחות גבוה, אבל באחוזים נמוכים היא עלולה לגרום לדימום וזיהום).
פרט לכך, לבדיקה, מסתבר, יש גם מגבלות באבחון המחלה (גם בביצוע מצויין של איש מקצוע מעולה): האורולוג המבצע אותה דוגם 12 מקומות (6 מימין ו-6 משמאל) הנחשבים לכאלו שהגידול שכיח יותר להימצא בהם – אבל אף אחד לא מבטיח ש-3 מ"מ ימינה או שמאלה לאחת הרקמות שנדגמו, לא החלו להתפתח תאים סרטניים.
הבעיות הללו הביאו את אנשי המדע והמחקר לפתח בדיקות חדשניות יותר, שבאמצעותן ניתן לתת למטופל תמונה אישית, המבוססת על נתוניו הביולוגיים הייחודיים.
פרט לגנטיקה (יש לך גן שמגביר את הסיכון לסרטן ערמונית / אין לך), יש כיום בדיקות אפי-גנטיות (התחום העוסק בביטוי של גנים שונים; למשל: אמנם יש לך גן שמעלה הסיכון לגידול בערמונית – אך הוא "כבוי" אצלך, ואתה בסיכון רגיל).
כיום ניתן באמצעותנו לשלוח לאנליזה גנטית דגימת רקמה וכמובן את הביופסיה עצמה (לבדיקות כגון: OncoTypeDX,MDX ו-Polaris), ולקבל תשובות מנומקות ומושכלות על אודות מצבך הבריאותי והרפואי, הסיכון שאתה נמצא בו וכך הלאה. תשובת המעבדה יחד עם הנסיון הקליני הנרחב של הרופאים שלנו, מאפשרים לך לקבל החלטות מושכלות יותר.
הבדיקות החדשניות מאפשרות לנו לא רק לצמצם את כמות הביופסיות (ההבדל בין ביצוע ביופסיה של הערמונית כל חצי שנה מול פעם בשנה – הוא שמיים וארץ), אלא גם לדעת להתמודד עם מצבים שבעבר חייבו טיפול, וכיום, בזכות הכלים המתוחכמים, אנו יכולים להירגע ולדעת שאין צורך לרוץ לניתוח – ואנחנו עדיין עם האצבע על הדופק.
מקרה כזה, למשל, הוא זה שבו רמת ה-PSA בדם גבוהה לאורך זמן, בעוד שביופסיות חוזרות ונשנות שהתבצעו על הבלוטה – חזרו שליליות. האם יש מחלה, ואנחנו פשוט כושלים בגילויה? האם חלבון הערמונית עלה מסיבות אחרות? הבדיקות שאנחנו מציעים, יוכלו לתת לכך תשובות, ועל פיהן לקבל החלטות מושכלות.