ניתוח לכריתת פרוסטטה שפירה מוגדלת בגישה סגורה

מה היא כריתת ערמונית בגישה סגורה?

מה היא פרוסטטה (ערמונית) שפירה מוגדלת ומי סובל ממנה?

הגדלה שפירה של הפרוסטטה היא בעיה נפוצה אצל גברים מבוגרים. גידול שפיר של פרוסטטה אינו סרטן הפרוסטטה. על פי הספרות הרפואית, מחצית מהגברים בשנות ה-50 לחייהם ו-90% מהגברים מעל גיל 80 סובלים ממנה. חלק משמעותי מאלו שסובלים מהגדלת ערמונית בשל סרטן הפרוסטטה או בשל גידול שפירי מדווחים על סימפטומים שפוגעים בתפקוד היומיומי שלהם:

  • קימה תדירה בלילה לשירותים
  • זרם חלש ודק
  • דחיפות כשיש צורך להטיל שתן

על פי הנתונים המקובלים, כ-30% מהגברים עלולים לסבול בגיל המבוגר מסימפטומים קשים של המחלה, שיצריכו אותם לעבור ניתוח פרוסטטה.

מהן הסכנות בפרוסטטה שפירה מוגדלת ואיך מטפלים בבעיה?

בשונה מאשר סרטן הפרוסטטה, בגידול שפירי, אין סכנת התפשטות. בשלב הראשון של המחלה ניתן לה טיפול תרופתי, אולם בשלבים המתקדמים שלה יש לבצע ניתוח ערמונית, כדי להסיר את החלק החוסם של הערמונית, הלוחץ על מוצא כיס השתן. חסימה של ההשתנה גורמת לנזק איטי מצטבר כמו דלקות חוזרות בדרכי השתן, הרחבה של נפח כיס השתן ועד נזק תפקודי של הכליות.

מה היא שיטת כריתת פרוסטטה בגישה הסגורה?

ניתוח פרוסטטה (ערמונית) או כריתת פרוסטטה בגישה סגורה היא אחת מכמה שיטות ניתוחיות לטיפול בערמונית שפירה מוגדלת. כריתת הערמונית הסגורה היא השיטה הניתוחית המקובלת והנפוצה בישראל לטיפול בבעיה. ניתוח פרוסטטה מסוג זה נחשב לטיפול סטנדרטי ושגרתי ברפואה ב-30 השנים האחרונות. אלפי ניתוחי פרוסטטה מבוצעים בישראל מדי שנה.

מהלך ניתוח כריתת פרוסטטה בגישה הסגורה:

ניתוח פרוסטטה (ערמונית) מסוג זה מבוצע באמצעות צינור שמוחדר דרך השופכה (בקצה הפין), ללא פתיחת הבטן, ובמרבית המקרים בהרדמה אזורית בלבד. לאחר שההרדמה מתחילה לפעול, מחדיר המנתח מכשור אופטי דק ועדין דרך צינור השתן. סיב זה כולל סכין חשמלית מיוחדת (מעין לולאת תיל, שדרכה מועבר זרם חשמלי המחמם את התיל), שבאמצעותה חותך הכירורג את רקמת הערמונית החוסמת את מעבר השתן. הרקמה שנכרתה נשטפת בגליצין, ומועברת אל שלפוחית השתן, ממנה היא נשאבת החוצה. כל רקמה שמוצאת מהגוף נשלחת לבדיקה פתולוגית.

הרדמה ואלחוש במהלך ניתוח פרוסטטה בגישה סגורה

כריתת פרוסטטה בגישה סגורה מבוצעת במרבית המקרים בהרדמה אזורית בלבד (אפידורלית או ספינאלית), אבל לעתים גם בהרדמה כללית.
כאשר מבוצע ניתוח כריתת ערמונית בגישה סגורה בהרדמה אזורית, מוזרק לחוט השדרה חומר אלחוש דרך חוליות הגב, הגורם לאיבוד זמני של התחושה והתנועה בפלג הגוף התחתון. הדבר מאפשר למנתח לעבוד באופן חופשי, ולמטופל (שנשאר ער) לא לחוש כלל בכאב.
הרדמה כללית ניתנת בדרך הוריד ובמקביל בגזים הננשמים לריאות. המטופל חש תחושה של ערפול הכרה, ולאחר מכן שוקע בשינה ואיננו חש דבר ממהלך הניתוח. הבחירה בסוג ההרדמה נתונה לשיקול הרופא המרדים, שלוקח בחשבון- בין היתר- גם את מצבו הרפואי של המטופל. אם יש למטופל העדפה בנושא, חשוב שהוא יאמר אותה למרדים בטרם הניתוח.

מהן תופעות הלוואי האפשריות של ניתוח כריתת פרוסטטה סגורה?

כמו לכל פעולה כירורגית פולשנית, עלולים להיות סיכונים וסיבוכים. סיכוני הפעולה יכולים להיות קשורים להרדמה שלפני ניתוח פרוסטטה או למהלך הניתוח ואחריו:

  • דימום מאיזור הניתוח – לשכת הערמונית.
  • עצירת שתן
  • זיהום
  • היצרות של צינור השופכה.
  • לעתים נדירות חוסר שליטה במתן שתן.
  • סיבוך נדיר של ניתוח ערמונית הוא תסמונת "TUR" , שנובעת מספיגה של נוזל השטיפה מכיס השתן לדם. תסמונת זו כוללת שורה של סימפטומים: החל בתחושה לא נוחה, וכלה בהפרעה חמורה במאזן המלחים של הגוף.
  • בקרב כ-50% מהמנותחים תהיה שפיכה לאחור לאחר הניתוח, שתתבטא באורגזמה תקינה אך ללא פליטת נוזל זרע. נוזל הזרע חוזר אחורה לשלפוחית השתן ויוצא משם עם ההשתנה. חשוב להדגיש, כי שפיכה לאחור אינה מפריעה כלל לתפקוד מיני תקין אך כמובן משפיעה על הפוריות.
  • עד 5% מהמנותחים מדווחים על הפרעות בתפקוד המיני (לעתים עד כדי אין אונות מוחלטת).
  • פגיעה קבועה בשליטה במתן שתן נדירה מאוד.

שיתוף:

ממרכז הידע שלנו

מרפאת אורומדיק כוללת מגוון רחב של פתרונות רפואיים בעולם הכירורגיה האורולוגית:

המומחים שלנו

צרו קשר
צרו קשר לתיאום תור

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם