בלוטת הערמונית

אודות בלוטת הערמונית

יש לך בעיות במתן שתן, מיחושים, או כאבים? אחת הבעיות הנפוצות בקרב גברים מבוגרים הינה הגדלת בלוטת הערמונית, המכונה גם פרוסטטה. הפרוסטטה הינה בלוטת המין אצל גברים בלבד. לבלוטה תפקיד מרכזי במיניות הגבר ותפקידה לשחרר את נוזל ההרמונית המגן על הזרע, נוזלים אלה מהווים יחדיו את נוזל הזרע הנפלט בשלבים השונים של העוררות המינית. הבלוטה ממוקמת בתוך האגן, בבסיס  שלפוחית השתן ועוטפת את צינור השופכה. בלוטת הערמונית גדלה באופן תקין עד תחילת גילאי ה-30, לקוטר של 3- 4 ס"מ ומשקל של 20 גרם.

ערמונית מוגדלת (BPH)

בעיה נפוצה המתחילה בדרך כלל בגילאים מבוגרים שבהם בלוטת הערמונית ממשיכה לגדול באופן שפירי או ממהיר. הערמונית המוגדלת מתחילה ללחוץ על שלפוחית השתן ולנעול את צינור השופכה. קיימות פרוצדורות שונות המתמודדות עם תופעות אלה והכוללות טיפול תרופתי וכירורגי למניעת התדרדרות.

גידול שפירי של בלוטת הערמונית

התרחבות בלוטת הערמונית, כל כך נפוצה שהיא מזוהה בכ-40% מהגברים בגילאי 50 ובכ- 70% בגברים בגילאי 70 ובדרך כלל לא נהוג להתערב כירורגית.

תסמינים – גידול בלוטת הערמונית מעורר מספר תסמינים אופייניים: לחץ על צינור השופכה, הגדלת תדירות והלחץ במתן שתן גם בלילה וכן זרימה חלשה. כמו כן, מתן השתן מלווה בכאבים, יש תחושה שהשלפוחית עדיין מלאה וכן עלולות להתעורר בעיות במתן שתן.

טיפול

במקרים מתקדמים של הגדלת הערמונית והתדרדרת בתסמינים, עלולות לעוררת בעיות שונות כמו: כאבים, דלקות ופגיעה בכליות. בידי הרופא המטפל, עומדות מספר אפשרויות עיקריות להתמודדות עם הבעיה:

תרופות – הטיפול התרופתי נעשה בשני כיוונים שונים, ביחד או לבד:

  • הרפיית השרירים באזור השופכה באמצעות חוסמי אלפא. כמו: קדקס, Alfozosin, Terazosin וכן Tamsulosin.
  • צמצום נפח הפרוסטטה באמצעות מעכבי האנזים אלפא רקורטאז 5 המפרק את הטסטוסטרון. התוצאות של עצירת הגדילה ואף התכווצות ניכרות אחרי מספר חודשים. בטיפול זה נהנים גם מבונוס קטן של עיכוב נשירת השיער, ככה לפחות אומרים.

ניתוח – כשברור שכשטיפול תרופתי אינו מספק, נהוג לנקוט בהתערבות כירורגית, כריתת בלוטת הערמונית דרך צינור השופכה, או במקרים מתקדמים בניתוח פתוח. כתוצאה מניתוחים אלה, עלולות להתעורר תופעות לוואי של איבוד שליטה על מתן שתן וכן פגיעה בתפקוד המיני.

צנתור – שיטה יחסית חדשה של צנתור דו צדדי, גורמת לצמצום נפח הערמונית ללא תופעות הלוואי העלולות להתעורר בניתוח.

גידול סרטני של בלוטת השתן

לעיתים הגידול בערמונית אינו שפירי אלה ממהיר. זאת אומרת שתאים בבלוטת הערמונית עברו מוטציה והחלו להתרבות ללא שליטה. כמובן שבמצב זה הפעולה הרפואית שנעשית הינה נחרצת יותר, זאת בשל חשש של התפשטות גרורות סרטניות לשאר אברי הגוף וסכנת חיים.

סרטן הערמונית הינו הנפוץ ביותר בקרב גברים, עם שכיכות של 50% בגברים מעל גיל 70 וברוב הגברים מעל גיל 90. הצד הטוב של הסיפור הוא בכך שהסרטן הזה מתקדם לאט ולכן ברוב המקרים אין צורך להתערב כירורגית. הסימפטומים לסרטן זה דומים למדי לאלה של בלוטת ערמונית מוגדלת.

טיפול בסרטן הערמונית

כל מקרה לגופו. קיימים מספר גורמים מרכזיים המשפיעים על בחירת אסטרטגית טיפול: קצב התפתחות המחלה, מצב התפשטות המחלה, גיל החולה וכן גורמים רבים נוספים. להלן סוגי טיפולים מקובלים:

  • ניתוח והקרנות – כריתת הפרוסטטה, הניתוח גורם לאימפוטנציה ולעיתים קרובות להפרעות במתן שתן.
  • טיפול הורמונאלי – מבוצע טיפול בתרופות המפחיתות את ריכוז הטסטוסטרון בדם. כמו כן קיים טיפול הורמונלי אגרסיבי בכריתת אשכים, מאד אפקטיבי אך מעורר התנגדות מובנת בקרב חולים.
  • טיפולים נוספים – שלל אפשריות לבחירת הצוות המטפל: כימותרפיה, רדיולוגיה, טיפול בהקפאה או קריותרפיה, אולטרסאונד רב עוצמה, וכן ברכיתרפיה או טיפול בהחדרת גבישים רדיואקטיביים לפרוסטטה.

אבחון ובדיקת בלוטת הערמונית עושים אצל הטובים ביותר. קיליניקת אורומדיק באסותא מתמחת באבחון וטיפול בבעיות אורולוגיות שונות, לרבות בלוטת ערמונית מוגדלת שפירית או ממהירה. פנו אלינו לקבלת יעוץ בטלפון 03-7645160 או השאירו פרטים באתר ונוכל לקבוע לכם תור בהקדם.

שיתוף:

ממרכז הידע שלנו

מרפאת אורומדיק כוללת מגוון רחב של פתרונות רפואיים בעולם הכירורגיה האורולוגית:

המומחים שלנו

צרו קשר
צרו קשר לתיאום תור

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם